A dolgok, amiket csak futók érthetnek...

Szerző: CoffeeRUN Momma
       
     Nemrég befutottunk egy cikkbe, ahol az ecsetelte az írója, hogy egy "átlag" ember számára miért csodabogarak a futók. A írás alapján összeszedtük, hogy milyen "elvetemült " dolgokra vagyunk képesek, ha a futásról van szó.

   Futóberkekben eléggé felkapott szokás, hogy a szülinapot, az adott élet évvel megegyező kilométer lefutásával ünnepeljük. Hiszen nincs is annál jobb, mint amikor egy előre jól megtervezett, látványos útvonalon a barátaiddal futva ünnepled meg, hogy megint eltelt egy év.
Tavaly a szülinapomon egy esti futás volt megbeszélve az egyik barátommal, és meglepiből a másik nagyon kedves barátom is csatlakozott hozzánk. Így hármasban futottunk fel  a Budai várba, ahol megcsodáltuk a gyönyörűen kivilágított város, hidakat és a Szabadság szobrot megkerülve lefutottunk a Gellért hegyről. A Szabadság hídon átnyargaltunk a pesti oldalra és a Váci utca felé vettük az irányt. A Vörösmarty téren meghívtak a fiúk egy isteni limonádéra, és ezután a a rögtönzött depózás után, már indultunk is vissza a Margit hídhoz, ami a kiinduló pont volt. Hogy - hogy nem előkerült egy tálca francia krémes is, mivel a srácok tudták, hogy imádom a karamellás tetejét. Amíg Én egyesével megskalpoltam a krémesek, addig a fiúk hősiesen eltüntették a sütemény többi részét. Mosolyogva írom ezeket a sorokat, mert ez egy felejthetetlen élmény volt számomra.






Lepjetek meg Ti is valakit egy örömfutással, vagy szervezzétek meg magatoknak a szülinapi futásotokat.


Egy kívülálló számára az is elég fura lehet, hogy az esetek nagy többségében úgy tervezzük a nyaralásunkat, illetve hosszabb kiruccanásainkat, hogy elővesszük az edzéstervünket, és olyan hetet választunk amikor nem zavar be annyira a távollétünk.
Én általában úgy nézem ki a nyaralás időpontját, hogy lehetőleg egy lazább edzőhétre essen, így azt kivitelezni tudom bárhol, ahová éppen visz az utam.
Természetesen a futócucc szerves része a bőröndnek, amit az elsők között pakolok be.
Tavaly Bakonybélen nyaraltunk, és hajnalban, amikor a gyerekek még aludtak, akkor beleugrottam a futócipőmbe, és fantasztikus edzésekkel lettem gazdagabb. A dimbes- dombos tájakon futhattam, és nagyon izgalmas volt felfedezni az ismeretlent.



Előfordul persze az is, hogy a nyaralásunkat egy-egy verseny köré szervezzük, ezek a futóvakációk.
Így van időnk ráhangolódni az előttünk álló megmérettetésre, és nem kell kapkodni.
Főleg külföldi versenyek előtt érdemes egy kicsivel előtte kiutazni, megismerkedni a környezettel, a pályával, és a futás után még lazítani egyet.



Nagy népszerűségnek örvendenek a futók körében a nyaralások során készített futós szelfik.


Ki sem merem számolni, hogy mennyi pénz költöttem már cipőre, ruhára, versenyre.
Szemrebbenés nélkül cserélünk cipőt 500-800-1000 km-ként.( kinek mennyit bír az általa választott cipellője). Számomra egy-egy cipővásárlás, olyan, mintha karácsony lenne. Imádom, amikor először viszem el edzeni a kicsikét, és olyan érzés, mintha felhőkön futnék.
Fizetünk azért (és néha rengeteg pénzt), hogy hosszú kilométereken át versenyezhessünk egy rakás idegennel, akik közül persze jó páran aztán a végére már jó ismerősökké válnak.
Egy -egy több napos futás alatt nagyon jól össze tud kovácsolódni a futóközösség, főleg azok, akik egy tempót futnak,és több napig kerülgetik egymást a "pályán".
Gélekre, és egyéb űrkajára is szép kis összegeket költünk el. Bizarr állagú és ízű trutyikat eszünk és iszunk meg a versenyek folyamán, csak hogy egyensúlyba tartsuk az energia ki- illetve beáramlást.


Néhány pontba összeírtuk, hogy mi jellemző még ránk:

  • Extrém időjárási körülmények között is simán cipőt húzunk és lefutjuk a napi penzumot
  • A foamroller (habhenger) már alapfogalom a futók között. Képesek vagyunk azzal kínozni az izmainkat,csak hogy segítségével minél előbb futni tudjunk
  • Pontosan tudjuk, hol helyezkedik el az IT-szalag, a piriformis, az achilles-ín és a plantáris fascia.
  • Ha éppen váltóban futunk, akkor gond nélkül beülünk egy csapat izzadt futó mellé egy kisbuszba, akár több napon keresztül is, nélkülözve az alvást, csakhogy futhassunk hosszú kilométereken át.
  • Egy edzésperiódus vége felé, amikor csökkentjük az edzésmennyiséget és már a hosszú futások is rövidülnek, olyanokat mondunk, hogy “Csak 12 km-t futok majd szombaton”. Ha belegondolsz a “csak” és a “12 km” nem szoktak egy mondatban szerepelni.
  • Frusztráltak és morgósak vagyunk, ha egy futó sérülés miatt pihennünk kell, nem edzhetünk vagy ki kell hagynunk egy versenyt.
  • Már néhány kilométer kint az úton elég ahhoz, hogy más perspektívába kerüljön minden, hogy sokkal jobb kedvre derüljünk 

Mindezek a dolgok, amiket a futás érdekében teszünk talán furcsának hangozhatnak egy nem futó számára, de mi így érezzük jól magunkat. ...és aki a futást szereti, rossz ember nem lehet :)


Az eredeti cikket itt olvashatjátok el :
http://womensrunning.competitor.com/2015/02/hungry-runner-girl/hungry-runner-girl-things-runners-understand_35364

Fotók: 
http://anothermotherrunner.com/2014/05/02/winner-saucony-running-shoes/
http://www.dcrainmaker.com/2013/05/suitcases-workouts-travelling.html
http://stunnerfashion.com/beach-shoes-will-be-the-new-summer-season-season-fashion-trend/




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Salomon Szentendre Trail - Road to the unspeakable path

CoffeeRunnerek a Zuppa Trail-en

A futás és Én - Juhász Attika története